TOKAT İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

4007 Bilim Şenlikleri

4007 Bilim Şenlikleri

 

4007 BİLİM ŞENLİKLERİ

PROJE NO

“349009”

PROJE  BAŞLIĞI

“Bilim Köprüsü”

PROJENİN YÜRÜTÜLDÜĞÜ KURUM/KURULUŞ

“Tokat İl Milli Eğitim Müdürlüğü”

 Proje Yürütücüsü : Murat AĞAR

Etkinliklerimiz

TÜBİTAK 4007 Bilim Köprüsü bilim şenliği Etkinliğine toplamda yaklaşık 10000 öğrenci ve Yaklaşık 15000 kişi de halktan izleyici olarak katılmıştır. Tokat Gaziosmanpaşa üniversitesinden 10  öğretim görevlisi ve 3 öğretmenimizin atölye liderliği ile toplamda 20 farklı atölye ile 49 etkinlik yapılmıştır. Öğretim üyeleri tarafından gerçekleştirilen 3 farklı konuda konferans düzenlenmiş olup toplamda 250 öğrenci bu konferanslara katılmıştır.

 

1.      Etkinlik Adı : Renkli Dünyalara Sahip Kırmızı Lahananın Renkli Dünyası

Etkinlik Düzenleyicisi     : Arş.Gör. Dursun KISA

Etkinlik Tarihleri            : 26/06/2018

Etkinlik Katılımcı Sayısı  : 24

Etkinlik İçeriği               : Lahana yaprakları ve kimyasal yapısı ile ilgili gözlemler yapılarak, görünenin ötesindekini keşfetmeye yönelik öğrencilerimizin ve izleyicilerimizin bilime olan ilgileri arttırılmaya çalışılmıştır.

 

19-07-2018

19-07-2018

 

 

2.      Etkinlik Adı   : Hayvanlar Alemini Tanıyalım

      Etkinlik Düzenleyicisi     : Arş.Gör. İlyas CAN

      Etkinlik Tarihleri            : 26-27-28/06/2018

      Etkinlik Katılımcı Sayısı  : 120  

      Etkinlik İçeriği              :  Etkinlikte ortaokul ve lise öğrencileri yer almıştır.  Öncelikle  Tokat il merkezinde bulunan lise ve ortaokullar ile irtibata geçilerek öğrencilerin etkinlik ile ilgili bilgi edinmeleri sağlanmıştır.

 Etkinlik kapsamında gösterilecek olan canlılarla ilgili genel bilgiler verilmiştir. Laboratuarda daha önceden koleksiyon haline getirilerek sınıflandırılması yapılan Omurgalı ve Omurgasız örnekler tanıtılmıştır.  Doğadan canlı yakalanan veya ölü olarak bulunan örneklerin preparat haline getirilme basamakları ile ilgili bilgi verilmiştir. Öğrencilerin önlerine materyaller koyularak inceleme yapmalarına olanak sağlanmıştır. Bu şekilde öğrencilerin, hayatları boyunca bir arada göremeyecekleri hayvan türlerini aynı anda görme imkânı sağlanmıştır.

19-07-2018

 

3.  Etkinlik Adı   : Girişimci Çocuk Atölyesi

      Etkinlik Düzenleyicisi     : Yrd.Doç.Dr. Mihriban COŞKUN ARSLAN

      Etkinlik Tarihleri            : 26/06/2018

      Etkinlik Katılımcı Sayısı  : 40

      Etkinlik İçeriği              : Bu etkinliğimiz Cumhuriyet Meydanında sunulmuştur. Etkinlik Şölenin ilk günü toplam 5 saat izleyicilerle ve katılımcılarla paylaşılmıştır. Faaliyete etkinlik yapıcı olarak katılan öğrencilerimiz Ortaokul seviyesinden öğrenciler olmuştur. Öğrencilerimiz bu faaliyete katılarak alanlarında uygulamalı olarak eğitim alma şansına sahip olmuşturlar. Öğrencilerin ilgilerinin yüksek seviyede tutulmasının başarıldığı bir çalışma olmuştur. İzleyicilerimizin de ilgisini çeken bu çalışmayı atölye liderimiz ve asistan öğrencileri ile birlikte önümüzdeki eğitim-öğretim yılında bazı okullarda uygulamayı hedeflemekteyiz.

 

19-07-2018

 

4.      Etkinlik Adı  : Hayallerini Şekillendir

      Etkinlik Düzenleyicisi     : Uzm.Tek.Öğr. Ali SATANER

      Etkinlik Tarihleri            : 26-27-28/06/2018

      Etkinlik Katılımcı Sayısı : 120     

      Etkinlik İçeriği                : Bu faaliyetimiz üç gün boyunca her gün 5 saat sergilenmiştir. Öğrenciler 3 boyutlu yazıcılarla tanıştırılmasının hedeflendiği faaliyette etkinlik yapıcı öğrencilerimizin de hayal güçlerini çizimlerine ve tasarımlarına yansıtmaya çalışmışlar ve tasarımlarını yazıcıyla gerçeğe dönüştürmüşlerdir. Bu süreç boyunca öğrencilerimizin yüzlerinde oluşan şaşkınlık hali  ve merakları onların bilime ve yüksek teknolojiye olan ilgilerini arttırmış olduğunu düşünmekteyiz. Faaliyetler Cumhuriyet Meydanında yapılmıştır. İzleyicilerin de en fazla ilgi gösterdiği stantlardan olmuştur. 

 19-07-201819-07-2018

 

 

 

5.      Etkinlik Adı  : Kan ve Hayat

      Etkinlik Düzenleyicisi   : Yrd.Doç.Dr. Fikret GEVREK

      Etkinlik Tarihleri          : 26-27-28/06/2018

      Etkinlik Katılımcı Sayısı : 60 

      Etkinlik İçeriği                :  Bu faaliyetimiz Cumhuriyet Meydanında yapılmıştır. Faaliyetimiz üç gün boyunca tekrarlanmıştır. Faaliyetin etkinlik yapıcı öğrencileri ilk iki gün lise öğrencileri olurken üçüncü gün Tokat Bilgi Evinden gelen öğrencilerimiz olmuştur.

 

19-07-201819-07-2018

  

6.      Etkinlik Adı    : Araç Bakımı Atölyesi

      Etkinlik Düzenleyicisi   : Öğr. Yücel POLAT

      Etkinlik Tarihleri            : 26-27-28/06/2018

      Etkinlik Katılımcı Sayısı : 300

      Etkinlik İçeriği                :   Bu faaliyetimiz Cumhuriyet Meydanında gerçek araçla Tokat Endüstri Meslek Lisesi motor bölümü atölye şefi liderliğinde yapılmıştır. Şenliğin her günü izleyicilerin ilgisini çeken bu faaliyete etkinlik yapıcı olarak ilk gün ortaokul, ikinci gün lise ve üçüncü gün de Tokat Bilgi Evi öğrencileri katılmıştır. Faaliyet her gün beş saat olarak gerçekleşmiştir. Faaliyette araç parçaları ve aracın mekanik bilgileri öğrencilerle paylaşılmıştır. Ara. Çalışma genel prensipleri öğrenci ve izleyicilerle paylaşılmıştır. Özellikle de enerjini harekete dönüştürülmesi için uygulanan sistem tüm katılımcıların ilgisini çekmiştir. 

 

19-07-2018

 

 

7.      Etkinlik Adı : DNA nızı Keşfedin

      Etkinlik Düzenleyicisi   : Uz.Dr Adem KESKİN

      Etkinlik Tarihleri            : 26-27-28/06/2018

      Etkinlik Katılımcı Sayısı : 60 

      Etkinlik İçeriği                :   Bir kuşun, kelebeğin, salatalığın, solucanın ve insanın kısacası bütün canlılara bu özelliklerini sağlayan hücreleri içerisindeki DNA`larıdır. DNA, hücrelerin yönetici molekülüdür. Tüm hayatı fonksiyonlarımız (beslenme, solunum, uyuma gibi) DNA tarafından yönetilmektedir. Bulaşık deterjanı ve mutfak tuzu kullanarak kendi tükürüğümüzden elde edeceğimiz DNA’yı çıplak gözle incelenmesi etkinliğimizin konusu olmuştur. Faaliyet üç gün gerçekleştirilmiştir. Etkinlik yapıcı öğrencilerimiz ilk gün lise ikinci gün ilkokul ve üçüncü gün Tokat Bilgi Evi öğrencilerinden oluşmuştur. 500 ml suyun içine yaklaşık 2 yemek kaşığı kadar tuz eklenir ve tamamen karıştırıp çözelti haline getirilir. Hazırlanan bu çözeltiden yaklaşık 50 ml kadar temiz bir plastik bardağa konulur. Ayırdığınız bu çözelti ile 1 dakika boyunca gargara yapılır ve çözeltiyi boş deney tüpüne boşaltılır. Ayrı bir plastik bardağa 5 ml sıvı bulaşık deterjanı ve yaklaşık 100 ml soğuk çeşme suyu konulur.  Bulaşık deterjanı içeren bu solüsyondan deney tüpü içerisine 10-20 ml kadar konularak yavaşça karıştırılır. Köpürmeyi engellemek ve tüp içerisindeki DNA’yı çöktürmek için deney tüpü içerisine yaklaşık 20 ml soğuk etanol yavaşça eklenir. Bir süre sonra deney tüpünün üst kısmında biriken etanol tabakası içerisinde bulut benzeri beyaz jelimsi bir tabaka oluşacaktır, bu tabaka tükürüğümüzden elde ettiğimiz DNA’mızdır. 

 

19-07-2018

 

8.      Etkinlik Adı  : Keneler ve Korunma Yolları Hakkında Seminer

      Etkinlik Düzenleyicisi   : Uz.Dr. Adem Keskin

      Etkinlik Tarihleri            : 26-27-28/06/2018

      Etkinlik Katılımcı Sayısı : 75 

      Etkinlik İçeriği                : Ülkemizde son yıllarda kene ısırması sebebiyle oluşan ölümlerin en yüksek olduğu iller arasında olan Tokat’ta yaşayan ilimizdeki bu kene gerçeğini ve korunma yollarını, vücutta kene bulunması durumunda neler yapılması, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığının en belirgin belirtileri konusunda öğrencilerimizi bilinçlendirmek Şölenin gerçek uygulama sahası olan alanlarından biri olmuştur. Birinci gün Tokat Merkez Halk Eğitim Merkezi konferans salonunda ilkokul 4 ncü sınıf öğrencilerine, ikinci gün Lise öğrencilerine ve üçüncü gün Ortaokul öğrencilerine yapılan seminerle öğrencilerimizin konu hakkındaki farkındalığı arttırılmaya çalışılmıştır. Seminerde özellikle açık alanlarda nasıl davranılması, ne gibi önlemler alınması konusunda öğrencilerimize uygulamalı olarak eğitim verilmiştir. Öğrencilerimizin eğlenerek dinlediği bu seminerin onların bu hayati öneme sahip konu karşısındaki hassasiyetlerinin geliştirilmesi için çok faydalı bir eğitim olmuştur.  

 

19-07-2018

 

 

9.      Etkinlik Adı  : Şu Şişesinden Led Yakıyoruz

      Etkinlik Düzenleyicisi   : Arş.Gör. Mustafa EKER

      Etkinlik Tarihleri            : 26-27-28/06/2018

      Etkinlik Katılımcı Sayısı : 30

      Etkinlik İçeriği                : Cumhuriyet Meydanında yaptığımız bu faaliyet üç gün boyunca yapılmıştır. Faaliyetin ilk ve ikinci gününde ortaokullar üçüncü günde ise Tokat Bilgi Evinden gelen öğrencilerimiz faaliyette etkinlik yapıcı olarak rol almıştır. Etkinlik yapıcı öğrenciler ve izleyicilerin ilgisini çeken bir stant olmuştur. Doğada atık halde bulunan bir şişeden belki de çok karmaşık gibi gelen LED ışık sistemi oluşturulmasını gözlemleyen öğrencilerimiz bilimin muhteşemliğine , faydalılığına bir kez daha şahit olmuşlardır. Öğrencilerimizin merakla gözlemlediği bir faaliyet olmuştur.

 19-07-2018

 

10.      Etkinlik Adı  : Vejetaryen Elektrik

      Etkinlik Düzenleyicisi   : Arş.Gör. Mustafa Eker

      Etkinlik Tarihleri            : 26-27-28/06/2018

      Etkinlik Katılımcı Sayısı : 30

      Etkinlik İçeriği                :  Bilimin şüphesiz ivmesini en çok hızlandırdığı süreç elektriğin keşfi, ve sonrasında enerji kaynağı olarak kullanılmasıyla başlamıştır. Cumhuriyet Meydanında üç gün boyunca sergilenen bu faaliyete ortaokullarımızdan öğrenciler etkinlik yapıcı olarak katılmışlardır. Her gün soframızda bulunan patates, limon gibi sebzelerin asidik dengelerinden yola çıkarak elektrik üretimini çocuklarımıza test ettiren ve izleyicilerimize gözlemlettiren bir faaliyet olmuştur. Doğanın bize sunduğu nimetlerin gördüğümüzden çok daha farklı özellikleri ve güzellikleri, faydalı yönlerinin bulunabileceğini kanıtlayan bir çalışma olmuştur. 

19-07-2018

 

11.  Etkinlik Adı  : Dön Baba Dönelim

      Etkinlik Düzenleyicisi   : Arş.Gör. Mustafa Eker

      Etkinlik Tarihleri            : 26-27-28/06/2018

      Etkinlik Katılımcı Sayısı : 30

      Etkinlik İçeriği                :  Cumhuriyet Meydanında üç gün boyunca sergilenen çalışmanın etkinlik yapıcıları ilk iki gün ortaokullar ve üçüncü gün Tokat Bilgi evi öğrencileri olmuştur. Etkinlik 1 atölye lideri ve 1 rehber ile yürütülmüştür. Atölye lideri tarafından katılımcılara elektrik, manyetik alan hakkında genel bilgi verilmiştir. Daha sonra bu bilgilerle elektrik motorlarının ilişkisi kısaca katılımcılara aktarılmıştır. Örnek olması açısından atölye lideri bir adet motor yapımını gerçekleştirmiştir. Katılımcılarla basit elektrik motorunun yapılması gerçekleştirilmiştir. Devre elemanlarının tanıtılması ve kullanım amacı hakkında bilgi verilmiştir. İlk olarak pil ve mıknatıs montajı gerçekleştirilmiştir. Dönme hareketini sağlayacak tele istenilen uygun şekiller verilerek montajı yapılmıştır. Daha sonra katılımcılara  yaptıkları basit motorlar verilmiştir. 

 19-07-2018

 

12.      Etkinlik Adı : Altın Oran

      Etkinlik Düzenleyicisi   : Yrd.Doç.Dr Yalçın ÖNDER

      Etkinlik Tarihleri            : 26-27-28/06/2018

      Etkinlik Katılımcı Sayısı : 60

      Etkinlik İçeriği                :  Cumhuriyet Meydanında gerçekleştirilen etkinlik üç gün yapılmıştır. Etkinlik yapıcıları ortaokul öğrencileri olmuştur. Doğada bulunan nesnelerdeki matematiksel oran, insan bedeninde vücut aygıtları arasındaki oran ve orantıyı katılımcılarla paylaşan bu faaliyetimize hem etkinlik yapıcı öğrencilerimiz hem de izleyicilerimiz büyük ilgi göstermişlerdir. Örneğin burnun bittiği yerde kulağın bittiğini öğrenen katılımcılarımız hemen kulaklarından burunlarına elleriyle bir çizgi çekmeye çalışmışlardır. Veya parmak boğumları arasındaki oranı öğrenen gözlemcilerimiz hesaplama yoluna gitmişler, arkadaşlarının oranlarıyla karşılaştırmışlardır. Altın Oran, matematik ve sanatta bir bütünün parçaları arasında gözlemlenen, uyum açısından en yetkin boyutları verdiği sanılan geometrik ve sayısal bir oran bağıntısıdır.

Mısırlıların Keops Piramidinde, Leonardo da Vinci’nin “İlahi Oran” adlı çalışmada sunduğu resimlerde  kullanıldığı bilinen "altın oran" , “Fibonacci Sayıları” olarak da bilinmektedir.

Altın Oran; CB / AC = AB / CB = 1.618; bu oranın değeri her ölçü için 1.618 dir.
Bir doğru parçasının (AB) Altın Oran’a uygun biçimde iki parçaya bölünmesi gerektiğinde, bu doğru öyle bir noktadan (C) bölünmelidir ki; küçük parçanın (AC) büyük parçaya (CB) oranı, büyük parçanın (CB) bütün doğruya (AB) oranına eşit olsun.

19-07-2018

 

Altın Oran, pi (π) gibi irrasyonel bir sayıdır ve ondalık sistemde yazılışı; 1.618033988749894…’tür. -noktadan sonraki ilk 15 basamak- Bu oranın kısaca gösterimi:  olur. Altın Oranın ifade edilmesi için kullanılan sembol, Fi yani Φ’dir.

19-07-2018

 

13.      Etkinlik Adı                    : İlk Yardımın Neresindeyiz Semineri

      Etkinlik Düzenleyicisi   : Yrd.Doç.Dr Mehmet ESEN

      Etkinlik Tarihleri            : 26-27-28/06/2018

      Etkinlik Katılımcı Sayısı : 90 

      Etkinlik İçeriği                :  Tokat Merkez Halk Eğitim Merkezi Konferans Salonunda üç gün gerçekleştirilmiştir. Faaliyetin izleyicileri ortaokul öğrencileri olmuştur. İlkyardımın önemi, yanlış yapılan ilkyardım uygulamalarının riskleri gibi konular katılımcılarla paylaşıldıktan ve ilkyardımın önemi konusunda farkındalık arttırılmaya çalışıldıktan sonra, seminer düzenleyicisi uzman doktor tarafından cansız manken üstünde ilk yardım teknikleri gösterilmiş, ve bazı gönüllü öğrencilere de uygulama yaptırılmıştır.

 

 19-07-2018

  

14.  Etkinlik Adı  : Okul Çağı Çocuklarında Obezite ve Önlenmesi

      Etkinlik Düzenleyicisi       : Yrd.Doç.Dr Rıza ÇITIL

      Etkinlik Tarihleri              : 26-27-28/06/2018

      Etkinlik Katılımcı Sayısı    : 90 

      Etkinlik İçeriği                :  Obezite günümüzde çocukluk çağının en sık görülen kronik hastalıklarından biri olarak kabul edilmektedir. Obezite eğilimi özellikle çocuklar ve adolesanlarda alarm verici düzeydedir. Dünyadaki 5-17 yaş arası çocuk ve adolesanların yaklaşık %10’u aşırı kilolu, %3’ü ise obezdir. Ülkemizde ise çocukluk çağı obezitesi sıklığının %1,6-%7,8 arasında olduğu bildirilmektedir. Çocukluk çağı obezitesi yetişkinlik döneminde pek çok kronik hastalığa zemin hazırladığı için obezite ile mücadeleye çocukluk çağında başlayarak yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığı kazandırılması oldukça önemlidir. Bu nedenle öğrencilere obezite ve önlenmesi konusunda eğitim verilecektir. Tokat Merkez Halk Eğitim Merkezi Konferans Salonunda üç gün yapılan bu bilgilendirme toplantısına ilk gün ortaokul, ikinci gün lise ve üçüncü gün Tokat Bilgi Evinden öğrencilerin katılımı ile gerçekleştirilmiştir.  Obezite sınırlarının tanımının yapıldığı ve öğrencilerin hangi kilo kategorisinde olduklarını bilerek toplantıya başlanılmıştır. Obezitenin sonradan da gelişebilecek bir durum olduğu açıklanmıştır. Obezitenin ilişkili olduğu hastalıklar konusunda da katılımcılarda farkındalık oluşturulmaya çalışılmıştır. Aile bireyleri ve yakınları içinde öğrencilerimizin hassasiyet duymaları hususunda hatırlatılmalar yapıldı. Obeziteye karşı sağlıklı beslenme ve aktif bir yaşamın önemi vurgulanmış, abur-cubur sağlıksız yiyeceklerden uzak durulması gerektiği öğrencilerle paylaşılmıştır. 

19-07-2018

 

15.   Etkinlik Adı  : Akıllı Fener

      Etkinlik Düzenleyicisi   : Dr. Cemil KÖZKURT

      Etkinlik Tarihleri            : 26-27-28/06/2018

      Etkinlik Katılımcı Sayısı : 60 

      Etkinlik İçeriği                :  Akıllı Fener etkinliğinin amacı çevremizde kolaylıkla bulabileceğimiz bir LED, direnç ve eski bozuk şarj ya da data kablosuyla akıllı telefona takılarak çalışabilen bir fener yapabilmektir. Ayrıca basit bir elektronik devre yaparak karmaşık devrelerin yapımına giriş yapmaktır. Etkinlik çıktısı olan Akıllı Fener katılımcıda kalarak bireyin çevresine ürünün sunumunu yapmasıyla teknolojik uygulama geliştirme özgüvenini artırması amaçlanmaktadır. Ayrıca küçük yaşlardan itibaren icat kültürünü yayarak toplumdaki icat-mucit farkındalığının artırılması amaçlanmışdır. Uygulama Mekatronik alanına giriş niteliğinde olduğundan etkinlik sonunda verilecek bir sertifika ile de katılımcının gelecekteki çalışmaları için teşvik edilmesi amaçlanmıştır.

19-07-2018

16.      Etkinlik Adı  : İlk Robotum

      Etkinlik Düzenleyicisi   : Dr. Cemil KÖZKURT

      Etkinlik Tarihleri            : 26-27-28/06/2018

      Etkinlik Katılımcı Sayısı : 60

      Etkinlik İçeriği                :  Ekran Bağımlılığın arttığı son dönemlerde çok küçük yaşlardan itibaren insanların en büyük hobileri bilgisayar ve cep telefonu oyunları oynamak, sosyal medyada vakit geçirmek olmaya başlamıştır. Her ne kadar gelecek Robotlarda desek te öğrencilerimizin her ortamda Robotlar yapabileceği alanların bulunmaması da büyük bir dezavantajdır. Cumhuriyet Meydanında üç gün boyunca gerçekleştirilen faaliyetin etkinlik yapıcıları ortaokul öğrencileri olsa da , bütün izleyiciler de robot yapmak için stantta vakit geçirmişlerdir. Küçük bir motorla öğrencilere atık malzemelerin kullanılarak neler yapılabileceğine dair ilham vermeye çalışan, onları hayal güçlerini canlı tutabilecek, el-zihin koordinasyonlarının artabileceği ilgi alanları oluşturma hedefinde olan atölye lideri çok sayıda katılımcıyı misafir etmiştir. İlk Robotumun büyüsü öğrencinin belki de ilk defa kendi kendine hareket eden bir şey yapmış olmasıydı.

19-07-2018

17.      Etkinlik Adı    : Renk Oluşumuyla Yumurtadan Protein Tayini

      Etkinlik Düzenleyicisi   : Arş.Gör. Dursun KISA

      Etkinlik Tarihleri            : 26-27-28/06/2018

      Etkinlik Katılımcı Sayısı : 72

      Etkinlik İçeriği                : Cumhuriyet Meydanında üç gün yapılan faaliyetimize etkinlik yapıcısı olarak ilk gün lise, ikinci ve üçüncü günler ise Tokat Bilgi Evi öğrencileri olmuştur. Her gün soframızda bulunan bir yiyeceğin içinde ne gibi sırlar saklayabileceğini, ve bunu ancak bilimin-araştırmanın keşfedebileceğini katılımcılara gösteren bu etkinlik ilgi çekici olmuştur. Öğrencilerin araştırma yönlerini güçlü tutmaları, her varlığın bir gizeminin olabileceğini ve bunu ancak bilimin çözebileceği konusunda atölye liderimiz özellikle küçük takipçilerini motive etmiştir. 

Yumurta kırılır, beyazı alınıp % 0.9’luk NaCI (tuz) çözeltisinde homojenize hale gelinceye kadar bagetle karıştırılır. Karışım sargı bezi (tülbent) ile süzülür. Süzüntüden yaklaşık 5 ml alınır üzerine 5 ml biüret ayıracı (reaktifi) ilave edilir. Oluşan mor menekşe renk yumurtanın albümin içeriğini görsel olarak, kalitatif yolla tayin etmemizi sağlar. 

19-07-2018

18.      Etkinlik Adı                    : İnovasyon Atölyesi

        Etkinlik Düzenleyicisi   : Yrd.Doç.Dr. Mihriban COŞKUN ARSLAN

        Etkinlik Tarihleri            : 26-27-28/06/2018

        Etkinlik Katılımcı Sayısı : 120 

        Etkinlik İçeriği                : Cumhuriyet Meydanında üç gün boyunca açık olan bu faaliyet atölyemiz, yaptırdığı deneylerle en fazla ilgi çeken alanlardan olmuştur. Etkinlik yapıcıları ortaokullar olmuştur. İzleyiciler de burada bulunan çeşitli deneyleri, makinaları ve düzenekleri denemişlerdir. Faaliyet içeriği olarak deneyler, oyunlar, düzenekler, fizik kurallarının ispatı niteliğindeki düzenekler atölye çalışması ile gerçekleştirilmiştir. 

19-07-2018

19.      Etkinlik Adı  : Eğlen Bilim

        Etkinlik Düzenleyicisi   :

        Etkinlik Tarihleri            : 26-27-28/06/2018

        Etkinlik Katılımcı Sayısı : 150

        Etkinlik İçeriği                :

Eğlen Bilim Gösterisi 3 gün sürmüştür. Belli saatlerde yapılan etkinliğe tüm okulların öğrencilerine mesaj yolu ile de duyurulmuş geniş katılım sağlanmıştır.

Gösterilere yediden yetmişe her yaştan kişi katılmış gündelik hayatta karşılaştığımız olayların bilimsel açıklamaları deneysel olarak gösterilmiştir.

Sahne olarak kurulan alanda oyuncu tarafından gerçekleştirilen tematik bilim şovları düzenlenmiştir. Oyuncular tiyatro egitimine sahip “bilim açıklayıcıları” olarak yer almışlardır.

a) Görünmeyen Güç: Hava ve Girdaplar

Etrafımızı saran havanın ne kadar güçlü olduğunu tahmin edebilir misiniz? Veya bir girdabı kaç farklı şekilde oluşturabilirsiniz? Çılgın profesörlerimiz tüm bunları araştırırken hem çok ilginç şeylerle karşılaşıyorlar, hem de oldukça komik durumlara düşüyorlar. İzleyenler ile interaktif bir ilişki kuran, salona hareket katan, dinamik bir şov. 

b) Balonlar ve Köpükler                                                              

Herkesin en sevdiği oyuncaklardan biridir balon. Bizim içinse bazen yakıt kaynağı, bazen  ise eğlenceli bir fırlatıcı.. Suyun yüzey geriliminden baloncukların oluşumuna, plastik balonlardan sabun köpüklerine uzanan eğlenceli ve “sulu” bir yolculuk izleyenleri bekliyor.

 

Gösterilerin içerdiği deneyler:

 

Havada girdap deneyleri, Sıcak-soğuk ve ısı transferi deneyleri,Bernolli kuvveti deneyi,Bulut olşumu,Su döngüsü, Dev köpük yapımı

19-07-201819-07-2018

20.      Etkinlik Adı: Suda Yüzen Renkler Ebru

        Etkinlik Düzenleyicisi   :

        Etkinlik Tarihleri            : 26-27-28/06/2018

        Etkinlik Katılımcı Sayısı : 150 

        Etkinlik İçeriği                : Geleneksel Sanatlarımızdan olan Ebru için açılan faaliyet alanımız yine Cumhuriyet Meydanındaydı. Üç gün boyunca açık olan etkinliğimiz en fazla izleyici ve aktif katılımcıyı çeken alanlardan olmuştur. Normal ev şartlarında yapılması zor olduğu ve malzemelerine ulaşımının her zaman kolay olmaması, ustalık isteyen bir maharet olması sebebiyle hayallerini suya boyamak isteyen pek çok katılımcı hayatlarında ilk kez bu sanatı icra etme şansına sahip olmuşlar ve belki de bu sanatın ölmemesi-yaşatılması için yeni Ebru sevdalıları oluşmasına yardım edilmiştir. 

19-07-2018

21.       Etkinlik Adı  Hayallerim Tuvalde :

 

   Etkinlik Tarihleri            : 26-27-28/06/2018

   Etkinlik Katılımcı Sayısı : 120 

   Etkinlik İçeriği              :     Öğrencilerimiz ve katılımcılarımız üç gün boyunca Cumhuriyet Meydanındaki etkinlikte istedikleri resimleri tuvaller çizmişler ve onları gönüllerince, kendi hayallerine göre resim etmişlerdir. Büyükten küçüğe pek çok kişi ilgi duyarak katılmıştır. 

 

Yeşilırmak Mah. Mehmet Şahin Bulvarı No38 TOKAT - (0356) 214 10 17

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.