TOKAT İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Mesleki Eğitim Yeni Dönemde Altın Çağını Yaşıyor

Mesleki Eğitim Yeni Dönemde Altın Çağını Yaşıyor

Milli Eğitim Bakanlığımız mesleki ve teknik eğitimde son bir yılda çok önemli adımlar attı. Mesleki ve teknik eğitim alanında sorunlar birer birer çözülürken sektörler de gelişmelerden oldukça memnun. Artık sorunlardan çok yeni projeler, yeni adımlar konuşulur oldu. Her gün ülkemizin farklı bir köşesinden bu alanda güzel bir gelişme haberi alıyoruz.

Milli Eğitim Bakanlığı Bakan Yardımcımız Mahmut Özer yaptığı açıklamada; 54 alan ve 203 dalda mesleki ve teknik eğitim verdiklerinin altını çizerek, eğitim verdikleri alanların tamamında sektörlerin güçlü temsilcileri ile iş birlikleri kurduklarını ifade etti. İş birlikleri başarılı öğrencilere burs verilmesini, öğrencilerin iş yeri eğitimlerine ve öğretmelerin iş başı ve mesleki gelişim eğitimlerine sektörün destek vermesini, müfredatın birlikte güncellenmesini ve mezunların istihdamına öncelik vermesini kapsıyor.

Mesleki Eğitim Tercih Ediliyor

Milli Eğitim Bakanlığımız mesleki ve teknik eğitimin güçlendirilmesi için ASELSAN ve İTÜ ile iş birliğine girdi. Kurulan Aselsan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi yüzde 0,49'luk dilimden, İTÜ Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ise yüzde 1,26'lık dilimden öğrenci aldı. Dolayısıyla mesleki ve teknik ortaöğretimi ilk kez yüzde 1'lik dilimden öğrenciler tercih etti. Bu tip çeşitliliğin, uzun vadede mesleki ve teknik eğitimin öğrenci ve aileleri üzerindeki algısını da olumlu etkileyeceği düşünülüyor.

 

Mesleki ve teknik eğitimde kalite, öğretmenlerin iş başı ve sürekli mesleki gelişim eğitimleri ile doğrudan ilişkili. Milli Eğitim Bakanlığımız, bu yıl sektörlerle kurdukları güçlü iş birliklerinin ilk meyvelerini öğretmen eğitimi kapasitesinde aldı. 2019 yılında iş başı ve mesleki gelişim eğitimi alan öğretmen sayısı bir önceki yıla göre 6 kat arttı. 2020 yılında 20 bin öğretmenin daha iş başı ve mesleki gelişim eğitimi alabilmeleri yönünde planlamanın da tamamlandığını belirten Sayın Özer, iki yılda mesleki eğitim alan ve atölye öğretmenlerinin yüzde 70'inin eğitiminin tamamlanacağını işaret etti.

Mesleki Eğitim Mezunları Artık Daha Kolay İş Buluyor

Mesleki ve teknik ortaöğretimde döner sermaye kapsamında yapılan üretim ve hizmet gelirleri geçen yıla göre yüzde 40 artı. Sayın Özer, bu yolla eğitim-üretim-istihdam ilişkisini güçlendireceklerini belirtti. Bu kapsamda öğrencilerin üretime katkıları ölçüsünde asgari ücrete kadar ücret de alabildiklerini, ayrıca öğrencilerin becerileri arttığı için mezun olduklarında istihdamlarının da kolaylaştığını ifade etti.

Yeşilırmak Mah. Mehmet Şahin Bulvarı No38 TOKAT - (0356) 214 10 17

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.