TOKAT İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

BU PROJENİN TERAPİSTLERİ HAYVANLAR

Tokat Özel Eğitim Uygulama Okulu tarafından hayata geçirilen ve yürütülen Engelleri Atla Geç Projesinin açılışı gerçekleştirildi.
BU PROJENİN TERAPİSTLERİ HAYVANLAR

Tokat Özel Eğitim Uygulama Okuluna devam eden 6-24 yaşlar arasındaki öğrencilere atla terapi hizmeti verilmesini sağlayan proje ile atın ve binicilik becerilerinin fiziksel, psikolojik ve sosyolojik faydalarından yararlanmak amaçlanıyor.

Proje Koordinatörü Okul Müdürü Sayın Sami Öğüt, hayata geçirilen proje ile öğrencilerin haftada üç gün çiftlik ziyaretleri yaptığını ve çiftlik hayvanlarıyla bir araya gelerek terapiye katıldıklarını belirtti.

Proje Yürütücüsü Özel Eğitim Öğretmeni Sayın Burcu Özsoy, atla terapinin en çok insanlardaki algılama, konuşma, iletişim ve sosyal davranış ile psikomotor problemlerin tedavisi amacıyla uygulandığını belirterek şu bilgileri verdi; '' Engelleri Atla Geç ''  projesi kapsamında öğrencilerimize Atla Terapi hizmeti verilmesi planlanmaktadır. Atla Terapideki amaç, atın ve binicilik becerilerinin fiziksel, psikolojik ve sosyolojik faydalarından yararlanmaktır. Atın üç boyutlu ritmik hareketi,  bacak ve gövde kaslarına yürüme hareketinin ritmini öğretir. Atın çok yönlü hareketi sayesinde kas ve gelişim hastalıkları, omurilik yaralanmaları, down sendromu, otizm gibi çeşitli hastalıkların tedavisinde önemli rol oynamaktadır. Son yıllarda, atların sağlık alanında terapötik amaçla kullanımları, sahip oldukları morfolojik, fizyolojik, duyusal, duygusal, bilişsel ve sosyal faydaları nedeniyle gündeme gelmektedir. Atla terapi, en çok insanlardaki algılama, konuşma, iletişim ve sosyal davranış ile psikomotor problemlerin tedavisi amacıyla uygulanmaktadır. Bu tedavi, insanlarda çevreye ait duyuların gelişmesi, el ? göz koordinasyonun sağlanması, ayırt edebilme yeteneğinin kazanılması açısından ideal bir yöntemdir. Atlı tedavide beklenen diğer yararlar; fiziksel engelli çocuklarda, atlı tedavi sayesinde kişinin kullanılmayan kasları harekete geçmekte, vücuttaki koordinasyon ve denge gelişmektedir. Öğrenme güçlüğü olan bireylerde kendine güven duygusu artmaktadır. Özel gereksinimli bireyler ve ruhsal bozukluğu olanlar için atlı tedavi kapsamında atın yürüyüş şekilleri, atın bakımı, atın malzemelerini kullanma, atı tımar etme, ata dokunma gibi faaliyetler ilgi çekici olmakta ve öğrenme arzusunu arttırmaktadır (1). OSB (Otizm) tanılı çocukların ise terapötik at binme aktivitelerinden sonra hem fiziksel hem de psikososyal boyutta olumlu yönde geliştikleri ve OSB'nin şiddetinin bir miktar azaldığı görülmüştür"

Hayata geçirilen proje ile özel öğrencilerde hayvan sevgisinin oluşması, korku ve endişe duygusunun yerini güven duygusunun alması, rahatlama, mutlu olma, eğlenme ve yaşam sevincinin kazandırılması gibi olumlu psikolojik sonuçların yanı sıra 5 duyunun harekete geçmesi, motivasyonu arttırma ve öğrenme kolaylığı sağlaması gibi olumlu zihinsel sonuçlar alınması bekleniyor.

Açılış programına Müdür Yardımcımız Sn. Abdullah Taştan, Şube Müdürümğz Sn. Kutbettin Kaya, Sakatlar Derneği Başkanı Sn. Ali Aras, öğretmenlerimiz, öğrencilerimiz ve veliler katıldı. 

25-11-202125-11-2021

25-11-202125-11-202125-11-202125-11-2021

Yeşilırmak Mah. Mehmet Şahin Bulvarı No38 TOKAT - (0356) 214 10 17

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.