TOKAT İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

TOKAT OLGUNLAŞMA ENSTİTÜSÜ'NDEN MUHTEŞEM DEFİLE

Tokat Olgunlaşma Enstitüsü, Tokat'ın 18-20. yüzyıl giyim kültürünü bugüne taşıyarak gelecek nesillere aktarmak amacıyla gerçekleştirdiği üç yıllık tema çalışmalarının sonuna geldi. Tema kapsamında düzenlenen "Maziden Ferdaya Nefha" adlı defile, tarihi Mahperi Hatun Kervansarayı'nda gerçekleştirildi.
TOKAT OLGUNLAŞMA ENSTİTÜSÜ'NDEN MUHTEŞEM DEFİLE

Kadim şehrimize atfedilen "Tokat İlinde 18.-20.yy. Dönemi Giyim Kültürü" adlı tema çalışmalarında, şehrimizin giyim kültürü ve geleneklerinin araştırmaları yapılmış ve bu araştırmalar neticesinde elde edilen verilerle Enstitümüzün tüm atölyelerinde kapsamlı bir çalışma yürütüldü. Yapılan çalışmalarla enstitü atölyelerimizde bu özel gece için 41 adet kıyafet ve 12 adet tablo olmak üzere toplam 53 parçadan oluşan eşsiz bir koleksiyon hazırlandı.

Tokat'ın geçmişine ışık tutan ve ilimizin kültürel zenginliklerini gözler önüne serecek olan bu önemli gecede, izleyicilere görsel bir şölen sunuldu. Davetliler, tarihi Mahperi Hatun Kervansarayı'nın büyüleyici atmosferinde, Tokat'ın giyim kültürüne tanıklık etme fırsatı buldu.

"Maziden Ferdaya Nefha" adlı defileye Valimiz Sayın Numan Hatipoğlu, eşi Sayın Ayfer Hatipoğlu, Belediye Başkanımız Sayın Mehmet Kemal Yazıcıoğlu, Bakanlığımız Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü Sosyal ve Kültürel İlişkiler Daire Başkanı Sayın Nazan Suna Alpural, Bakanlığımız Şube Müdürü Sayın Hasan Ali Ece, İl Milli Eğitim Müdürümüz Sayın Hüseyin Kır ve ilimiz protokol mensupları katıldı.

Programın açılış konuşmasını Tokat Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Sayın Aslı Gül gerçekleştirdi. Gül, Tokat'ın giyim kültürünün günümüze taşınması noktasında yapılan arşiv ve tema çalışmaları ile ilgili konuklara bilgiler verdi.

Müdürümüz Sayın Hüseyin Kır ise konuşmasında; "Tokat, Türk kültürünün Anadolu'da yaklaşık 9 asırlık gelenek ve göreneklerin kesintisiz olarak devam ettiği önemli kültürel merkezlerden birisidir. Bu uzun süreç, kültürel hayatın bütün boyutlarıyla yaşanmasını ve süreklilik içinde devam etmesini sağlamıştır. 2017'de kurulan Tokat Olgunlaşma Enstitüsü misyonu gereği, Tokat ve Çorum illerinin geleneksel kültürünü araştırmayı, arşivlemeyi geleneğin ışığında yeni tasarımlar yapmayı ve geçmişin izini geleceğe taşıyarak unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarını gelecek nesillere aktarmayı hedeflemektedir. Binlerce yıllık Türk giyim kültürünün hülasası olan 300 yıllık süreç, "Tokat İlinde 18.yy, 19 yy ve 20.yy Dönemi Giyim Kültürü" adlı tema kapsamında araştırılmıştır. İki yılı aşkın bir çalışmanın sonucu olan "Maziden Ferdaya Nefha" adlı defile, Tokat İli 18.yy, 19 yy ve 20.yy giyim kültüründe, geçmişten günümüze kadar korunabilen ve köklü kültürümüzün mirasını yansıtan kıyafetlerin sunumundan oluşturulmuştur. Kurulduğu günden itibaren birçok tema ve projede görev alan, aldığı görevleri başarı ile yerine getiren nadide kurumumuz, Tokat Olgunlaşma Enstitüsünün başta Müdüre Hanımına ve tüm çalışanlarına teşekkür ediyor, gelecekteki projelerinde de aynı başarıyı sürdürmelerini diliyorum. Bizi bu defilede yalnız bırakmayarak onurlandırdığı Sayın Valimize, Sayın Belediye Başkanımıza Sayın Daire Başkanımıza, değerli protokol mensuplarımıza ve tüm katılımcılara teşekkür ederiz." Şeklinde konuştu.

Valimiz Sayın Numan Hatipoğlu; "Bu anlamlı çalışma ile kadim şehir Tokat'ın ve Türk kültürünün önemini ve anlamını bizlere gösteren Tokat Olgunlaşma Enstitü'müzü kutluyor, emeği geçen tüm arkadaşlarımı tebrik ediyorum." İfadelerini kullandı.

30-05-202430-05-202430-05-202430-05-202430-05-202430-05-202430-05-202430-05-2024

Yeşilırmak Mah. Mehmet Şahin Bulvarı No38 TOKAT - (0356) 214 10 17

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.